Vennan tila

Luomumaidontuotantoa 20 vuoden kokemuksella

Vennan tila on ollut luomussa jo 20 vuotta, tilaa pyörittävät Pirkko ja Jaakko Suominen. Tilalla on nautakarjaa, tuotantosuuntana luomumaidontuotanto.

Vennassa on huolehdittu esimerkillisen hyvin eläinten oloista ja kaikesta näkee, että eläinten hyvinvointi on aidosti tärkeää. Kesäisin ne laiduntavat ja talviulkoilu tapahtuu tarhoissa. Lehmillä on navetassa harjakoneet, kunnon pehmusteet makuupaikoilla, hyvälaatuinen ja maistuva rehu – ja
ihmiset jotka oikeasti ovat kiinnostuneita niiden hyvinvoinnista.

Tila pyrkii rohkeasti kohti aina vain parempaa luomussa. Hyvänä esimerkkinä useiden luomutilojen kanssa toimiva rehuyhteistyö, jonka avulla kaikki eläinten rehu saadaan lähialueelta. Tilalle on myös tehty oma rypsipuristamo.

Yhdessä eteenpäin

Vennan ja Kaarlejoen välinen yhteistyö on alusta asti toiminut samoilla periaatteilla. Kaarlejoella tuotetaan nurmea sekä seosviljaa Vennan lehmille ja Vennasta tulee vuosittain kompostia Kaarlejoelle. Ravinteet kiertävät ja välimatkaa tilojen välillä on pienimmillään pellolta pellolle eli ojan yli loikan verran.

Yhteistyö erilaisten tilojen välillä antaa jokaiselle mahdollisuuden keskittyä paremmin omaan työhönsä ja parhaaseen osaamiseensa. Vennassa lehmät saavat ansaitsemansa huomion ja Kaarlejoella puolestaan avomaanvihannesten viljely vie leijonanosan työajasta. Samalla saavutetaan tärkeitä luomun tavoitteita kuten ravinteiden kierto, viljelykierron riittävät nurmivuodet myös tilalla jolla ei ole eläimiä, eläinten lähellä tuotettu kotimainen luomurehu.

Yhteistyö tuotteiden takana

Useimmiten luomua ostavat ihmiset haluavat tietysti kaikkea luomuna. Eri tahojen yhteistyöllä se onnistuu, yksin ei mitenkään. Tarvitaan viljelijöitä, eri alojen urakoitsijoita ja ammattilaisia, jatkojalostusta ja kauppaa, vain muutamina esimerkkeinä.

Suomisen tilalla on jo seuraava sukupolvi luomutiellä, pojat Samuli ja Olli tekevät työtään jatkojalostuksen eteen. Kertakaikkisen hyvä luomujäätelö Jymy valmistetaan Vennan luomulehmien maidosta. Jymystä lisäinfoa jymy.fi. Tarvitaan luonto, pellot ja metsät, kotieläimiä, viljelijöitä ja monia muita: lopputuloksena mm. luomuvihanneksia ja -juureksia, luomumaitoa ja Jymy-jäätelöä :)