Hietakorven tila

Tervehdys Hietakorvesta!

Hyvät Kaarlejoki Oy:n asiakkaat. Palsternakkanne ovat kotoisin meiltä, Yläneen (Pöytyä) Uudenkartanon Hietakorvesta. Valotan juuresten ns. kotitaustaa hiukan lisää.

Meistä

Olen Juha Auranen, keski-ikäinen agronomi-pienviljelijä-maatalousneuvoja yms. Perheeseen kuuluvat myös vaimoni Minna, sekä nuoriso-osastomme Arttu ja Alisa. 

Ryhdyin kotitilani isännäksi v. 1995 – siitä asti tilaa on viljelty luomuna. Pienviljelmällä on nyt vajaat 25 ha peltoa, jota käytetään lähinnä viljojen ja kasvinvuorotukseen kuuluvien nurmien viljelyyn. Tästähän ei elanto yksin irtoa – niinpä itseäni ja tilakokonaisuutta erityisesti leimaava seikka on Elojussi Oy. Yritykseni kautta neuvon toisia viljelijöitä hyvään, monien eri säädösten mukaiseen viljelyyn. Luomuneuvonta on kiistatta palveluvalikoimani tähtituote. Olen aiemmin toiminut myös osana virallista luomuvalvontaa luomukasvintuotannon tarkastajana. Nyttemmin tämä on saanut väistyä asiakkaiden kasvavan
neuvontatarpeen tieltä. 

Miten päädyimme juuresten kasvattajiksi?

Olemme Minnan kanssa harrastaneet alusta asti suhteellisen laajaa kasvisten kotitarveviljelyä. Kun Arttu-vauvaamme
alettiin opettaa kiinteälle ruoalle, keksimme hänenkin tykkäävän palsternakasta. Niinpä ryhdyimme opettelemaan tämänkin kasvatusta. Opetteluvaiheessa satovaihtelut olivat melko suuret, ja kylvöala tämän vuoksi vähän rohkea. Jossakin vaiheessa tuli sitten se onnistuminenkin, ja niin meillä oli
kotitarpeeseen nähden aivan liikaa palsternakkaa. Pelastajaksi tuli sitten Laura, joka välitti ylimäärät ruokapiiriasiakkailleen.

Siitä asti Laura välitti ylimääriämme – palsternakkaa, hiukan punajuurtakin. Ja toivoi joka vuosi lisää. Vuonna 2009 vihdoin arvioimme pystyvämme hoitamaan hiukan isomman alan. Sittemmin olemme löytäneet itsemme viljelemästä ammattimaisesti runsasta 1000 rivimetriä luomupalsternakkaa. Siinäkin on tälle porukalle tekemistä, ja jatkuvaa uuden opettelemista.

Entäs jatkossa?

Onnistumisia ja epäonnistumisia on koettu, mutta homma tuntuu edelleen mielekkäältä. Etenkin nyt, kun se Arttu-vauvakin, joka siis sai touhun alulle, sai traktorikortin ja tekee pellolla ja koneiden kanssa jo täyden miehen työpanoksen.

Palsternakan lisäksi olemme toimittaneet Lauran markkinoitaviksi pienempiä määriä muitakin kasviksia, kuten lanttua ja punajuurta, sekä uusvanhaa superfoodia viherkaalia. Uutta tarjontaa on tulossa myös viljapuolella, rukiista. Tästä lisää toisaalla tällä sivustolla.

Kasvistuotantomme ei olisi mahdollista muuten kuin tällä sopimustuotantomallilla Lauran/Kaarlejoki Oy:n kanssa. Meillä ei näet ole kunnollisia varasto- ja käsittelytiloja tuollaiselle määrälle, ei työvoimaa sadon kauppakunnostukselle, eikä oikein osaamista täsmämarkkinointiinkaan. Kaarlejoen luomuterminaalissa
Paattisilla taas on nämä kaikki. Näin me voimme keskittyä – muiden töidemme ohessa – kasvisviljelyharrastuksemme (?) edelleen kehittämiseen, ja te toivottavasti voitte kirjaimellisesti nauttia työmme tuloksia. Hyvää ruokahalua!

Toivoo,
Hietakorven väki, syksyllä 2015

Juha Auranen
Elojussi Oy
p. 0400 665648