Luomutilat

Olemme viljelleet luomua jo vuodesta 1981. Ensimmäinen luomutilamme on Lookila Rymättylässä ja tuottaa asiakkaillemme mm. marjoja ja perunaa. Kaarlejoen tila hankittiin 2001 ja siirrettiin heti luomuun.

Näillä tiloilla viljellään suuri osa tuotevalikoimamme juureksista, vihanneksista ja marjoista. Sen lisäksi viljelemme nurmea, seosviljaa, härkäpapua, hernettä ym. Kaikki tuotantomme menee joko ihmisille tai luomukotieläimille, siis luomuna eteenpäin.

Nykyisin valikoimamme on laaja, hankimme tuotteita asiakkaillemme yhteistyökuvioiden kautta muilta tiloilta, myllyiltä, luomutukuista. Näin pystymme tarjoamaan kokonaisvaltaisen palvelun eikä asiakkaan tarvitse seikkailla kymmenessä paikassa saadakseen ruokakassinsa täyteen!

Arvot työn takana

Luomu on oleellinen osa arvomaailmaamme ja näemme sen osana laajempaa kokonaisuutta, osana ympäristön, luonnon ja eläinten kunnioitusta. Luomu yksin ei tietenkään riitä, mutta se on viljelijän ympäristöteko pellolla.

Lämmitykseen käytämme maalämpöä ja omaa puuta (polttopuuta tulee uskomattomia määriä pelkistä pellonsyrjien raivauksista!), aurinkopaneelit ja tuulimyllykin ovat haaveissa.

Vesistöjen varsiin olemme perustaneet suojavyöhykkeitä ja laskeutusaltaita, metsiämme hoidetaan monimuotoisuutta suosien. Molemmilla tiloilla on pitkä historia, niinpä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja maisemien suojelu ja hoito on oleellinen osa tilakokonaisuuksien arjen työssä.

Ihmiset osana luomua

Meitä on nykyisin jo monta tekemässä näitä töitä, työntekijöitä, yrittäjiä, joskus jopa talkoolaisia. Asiakkaat osallistuvat ostamalla tuotteitamme uskollisesti. Uskoisin, että kaikkia meitä yhdistää halu tehdä hyviä tekoja luonnolle, eläimille ja samalla myös ihmisille.

Ihmisen toimet muokkaavat aina luontoa, moni eläin- ja kasvilaji on kehittynyt nimenomaan viljelyn ja laidunnuksen luomiin elinympäristöihin. Huomioimalla luonnon työssään viljelijä pystyy edesauttamaan näiden lajien elinympäristöjen säilymistä.

Luomuviljely on työtä yhdessä luonnon kanssa ja sen ehdoilla, jatkuvaa uuden oppimista. Näin toimien ruoka voi tuottaa hyvinvointia paitsi syöjälle, myös luonnolle tai maisemalle!